Po czym poznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża? Jakie są widoczne różnice pomiędzy świeżą a kilkudniową rybą? Których ryb lepiej nie kupować? Ponieważ od kilku lat rośnie w Polsce spożycie świeżych ryb i wszystko wskazuje na to, że ten trend będzie się utrzymywał, to warto dowiedzieć się podstawowych informacji, jakie ryby kupować. Trend ten wynika z jednej strony z polepszenia się dostępu do tej formy żywności, z drugiej – ze wzrostu świadomości konsumentów w kwestii zalet mięsa rybiego niepoddanego obróbce.

Charakterystyczne cechy świeżej ryby

W związku popularnością ryb wagi nabiera problem praktyczny: na co zwracać uwagę, by mieć pewność, że kupowane przez nas świeże ryby są najlepszej jakości, w skrajnym zaś wypadku – że nie są zepsute, a więc szkodliwe dla zdrowia. Oto garść przydatnych wskazówek w tym zakresie:

Test na świeżość ryby

Istnieje prosty test na przydatność do spożycia świeżej ryby: zanurzona w misce z wodą, nie może wypływać. Warto też pamiętać, że ryby „z historią” sklepową, nawet prawidłowo przechowywane, nie dorównają już walorami tym, które kupimy bezpośrednio od rybaka czy hodowcy.

Jeżeli już decydujemy się na włączenie ryb do naszego menu, to warto kupować te świeże i faktycznie najlepszej jakości oraz wiadomego pochodzenia. Wtedy mamy pewność, że nic nam nie zaszkodzi.

Facebook