Kalendarz rybich smaków

Wiesz, kiedy najlepiej jeść pstrąga albo śledzia? Czy pora roku może wpłynąć na smak ryby? Rybami powinniśmy raczyć się jak najczęściej przez cały rok, zapewne jednak nawet ich amatorzy nie zawsze zdają sobie sprawę z faktu, że mięso określonych gatunków smakuje najlepiej w określonych okresach, co wynika z pewnych uwarunkowań fizjologicznych.

Pora roku a smak ryb

Np. makrela wyjątkowo pieści nasze podniebienie, jeśli została złowiona w grudniu, kiedy jest najtłustsza, nieco gorzej zaś wypada pod względem kulinarnym, jeżeli pochodzi z połowu letniego, gdy trafia w sieci rybaków „odchudzona” przez tarło.

O wspomnianej sezonowości rybich walorów smakowych warto pamiętać zwłaszcza w wypadku zakupu towaru świeżego, szczególnie zaś gatunków rodzimych, bowiem najłatwiej nam określić wtedy moment pozyskania ryb z łowiska. I tak: przez cały rok pyszne są pstrąg i jesiotr, latem – lin i sielawa, latem i jesienią – leszcz, sum oraz flądra, jesienią – szczupak, natomiast jesienią i zimą – sandacz, śledź i turbot (dwa ostatnie gatunki wraz z gładzicą godne są polecenia także na wiosnę).

Czy karp najlepiej smakuje w wigilię?

Co się tyczy popularnego karpia, to jego proces hodowlany zwykle podporządkowany jest osiągnięciu najwyborniejszego smaku w grudniu – przed świętami Bożego Narodzenia. W dobrych hodowlach ryby te przed skierowaniem do handlu przebywają w tzw. płuczce, czyli w zbiorniku z bieżącą wodą, co sprawia, że pozbywają się mulistego posmaku i zapachu.

Niech tylko niesprzyjająca pora roku nie będzie wymówką, aby nie przygotowywać rybnych dań!

Facebook