Jak wieść niesie, jesiotra je się

Jak wygląda jesiotr i czy jest to smaczna ryba? Czy łatwo jest go dostać? Jesiotry to bardzo ciekawa grupa ryb słodkowodnych lub dwuśrodowiskowych, obejmująca kilkanaście gatunków. Znane są głównie ze swego charakterystycznego wyglądu, o którym stanowią przede wszystkim: wrzecionowate ciało, „dziób” z wąsikami, rzędy płytek kostnych pokrywających skórę i „rekinia” tylna płetwa.

Ewolucja jesiotra

Mało kto wie, że ów oryginalny wygląd zawdzięczają jesiotry swemu wyjątkowemu w sensie ewolucyjnym rodowodowi – będąc jednymi z najstarszych żyjących dziś kręgowców, przetrwały bowiem w niemal niezmienionej formie około 100 milionów lat! Obecnie w warunkach naturalnych występują na półkuli północnej. W wielu swych niegdysiejszych siedliskach zostały jednak przez człowieka wytępione albo musiały się z nich wycofać na skutek zanieczyszczenia środowiska bądź budowy urządzeń hydrotechnicznych, które uniemożliwiały im wędrówkę i rozmnażanie. W Polsce do połowy XX w. żył jesiotr ostronosy, który także został wyłowiony, a którego od kilku lat próbuje -się jako gatunek przywrócić.

Współczesny jesiotr

Od ostatniej dekady ubiegłego stulecia rozwija się u nas hodowla jesiotra w celach przemysłowych. Ryba ta bowiem oprócz smacznej ikry – surowca do produkcji kawioru – ma również, o czym dziś już nie wszyscy wiedzą, pyszne mięso o cennych właściwościach odżywczych. Problem polega na tym, że współcześnie nie wiemy za bardzo, jak jesiotra oprawiać i przyrządzać. Tymczasem jest to bardzo proste – z tego chociażby względu, że ryba ta pozbawiona jest ości, których tak często przecież się boimy.

Na szczęście w Internecie, ale też w licznych książkach kucharskich, bez trudu znaleźć można przepisy na jesiotra, z których każdy może wybrać coś dla siebie. Najwyższy czas zatem spróbować tej wykwintnej ryby!

Facebook