Gdzie kupować ryby?

Gdzie najlepiej kupować ryby? Czy w dużym mieście można dostać świeże ryby? Jakie miejsca najlepiej wybierać, aby być zawsze pewnym zakupów? Jak chce się zjeść dobrą i świeżą rybkę wcale nie trzeba mieszkać nad morzem, rzeką czy jeziorem. Warto zainteresować się tym tematem, ponieważ bardzo łatwo jest kupić kota w worku.

Sprzedaż ryb kiedyś i dziś

Dziś – inaczej niż za czasów gospodarki socjalistycznej, kiedy do wyboru mieliśmy praktycznie jedynie tzw. centrale rybne, ewentualnie wydzielone stoiska w „supersamach” i kramy na rynkach – ryby nabywać możemy w wielu punktach handlowych. Oprócz mniejszych czy większych placówek, w których sprzedaje się wyłącznie ryby i owoce morza, szczególnie popularnym miejscem kupowania ryb stały się np. całe wyspecjalizowane działy w hipermarketach. Ponadto ryby na nasze stoły trafiają też często ze sklepów dyskontowych, rzadziej z zaopatrzonych w aparaturę chłodniczą obwoźnych punktów dystrybucyjnych czy z punktów handlowych prowadzonych przez gospodarstwa rybackie, sporadycznie zaś tylko – prosto z łodzi czy z kutrów.

Czym kierować się przy wyborze miejsca zakupów?

Najważniejsze dla każdego smakosza ryb, obojętnie, jaką ich postacią jest on akurat zainteresowany, jest to, aby oferowany mu towar był świeży i w dużym wyborze. Porównując pod tym względem poszczególne punkty handlowe, musimy zdać się na własną ocenę sprzedawanych w nich produktów oraz na rekomendacje innych klientów, których – to ważna wskazówka – powinno się w danym miejscu przewijać wielu. Dalej – trzeba zwrócić uwagę na sposób przechowywania ryb, zwłaszcza świeżych i mrożonych. Te pierwsze powinny być wyłożone na lodzie albo znajdować się w zamkniętych chłodziarkach, drugie zaś – w lodówkach, w których panuje odpowiednio niska temperatura: od -18°C do -22°C (termometr powinien być dla kupujących widoczny). Kolejna ważna sprawa to kompetencja i nastawienie personelu, na którego wiedzy i uczciwości często przy zakupie ryb musimy polegać.

Ryby a Internet

Innowacją w handlu rybami świeżymi jest ich nabywanie bezpośrednio od producentów za pośrednictwem Internetu – z natychmiastową dostawą do domu klienta. W tym wypadku wyeliminowany zostaje podstawowy mankament higieniczny dotychczasowych form handlu świeżymi rybami – długi czas, jaki upływa od momentu ich połowu do chwili konsumpcji lub przetworzenia. Jeżeli nowość ta sprawdzi się pod względem organizacyjnym i ekonomicznym, dla wielu amatorów ryb stanowić będzie optymalne rozwiązanie.

Warto znaleźć swoje ulubione miejsce, gdzie zawsze będzie można dostać świeże i dobre ryby!

Facebook