Czym przyprawić rybę?

Jak dobrze przyrządzić rybę i ją przyprawić? Warto dowiedzieć się, jakie przyprawy najlepiej komponują się z rybami? Konieczność uporania się z tytułowym problemem nie jest może najistotniejszym z powodów, dla których wciąż zbyt rzadko decydujemy się na przygotowanie smacznych i zdrowych dań rybnych, jednak często potrafi nas od ich przyrządzenia skutecznie odwieść. Tymczasem rozwiązanie owej praktycznej kwestii kucharskiej można przedstawić w formie kilku bardzo prostych wskazówek.

Smak ryby jest najważniejszy

Pierwsza i najważniejsza z nich brzmi następująco: nie ma co przesadzać – nie warto przyprawami zagłuszać naturalnego smaku ryby, która, jeśli tylko jest świeża i pochodzi z dobrego źródła, sama w sobie smakuje wybornie. Ujmując rzecz od strony praktycznej: często wystarczy potraktować rybę solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie posypać ją delikatnie którymś ze swoich ulubionych ziół, ot choćby majerankiem, rozmarynem, tymiankiem, estragonem, kolendrą czy szałwią.

Ostrożnie z solą!

Jeżeli chodzi o solenie, to koniecznie trzeba pamiętać, by odbywało się ono bezpośrednio przed obróbką termiczną rybiego mięsa, a nie znacznie wcześniej, bowiem wtedy mięso to straci dużo wody, stając się twarde i „wiórowate”. Mało tego, niektóre ryby (np. pstrągi) można solić dopiero na patelni albo już po podaniu – na talerzu.

Niezastąpiona cytryna

Sok z cytryny natomiast to „najlepszy przyjaciel” ryby w kuchni: podkreśla jej walory smakowe, zapobiega przesuszeniu i utracie delikatności, a dodany w niewielkiej ilości także do tłuszczu, na którym jest smażona, zabezpiecza dodatkowo przed rozpadaniem się przy przekładaniu na drugą stronę.

Marynowanie i gotowanie

Nieco bardziej skomplikowane z punktu widzenia sztuki kulinarnej jest doprawianie ryb gotowanych w wodzie (sprawdzają się tu doskonale wywary warzywne z dodatkiem ziół, soku z cytryny lub octu winnego) bądź na parze (w ogóle nie trzeba używać soli – wystarczą cytryna i zioła), jak również marynowanie ryb. Osoby zainteresowane znajdą jednak w tej materii szereg porad i przepisów – np. w Internecie albo w książkach kucharskich.

Mieszanki gotowych przypraw

Najbardziej leniwi lub najmniej skłonni do eksperymentowania mają poza tym do wyboru wiele gotowych przypraw do ryb (godny polecenia jest np. zwykły pieprz cytrynowy) – ważne, by pamiętali o wstrzemięźliwości w ich stosowaniu. Intensywne przyprawianie bywa wszakże usprawiedliwione, kiedy staje się warunkiem nakłonienia kogoś do spożycia ryby w ogóle, a sytuacja taka dotyczy najczęściej dzieci.

Nawet jeżeli ma się sprawdzoną mieszankę przypraw, to warto poeksperymentować i poodkrywać nowe smaki. Czasami to może nieźle zaskoczyć!

Facebook